Ziya Uysal

Ziya Uysal

VASİYETİMDİR

VASİYETİMDİR

72 yaşımı bitirmek üzereyim. Üniversite mezunuyum ve Allah’a şükür ki, henüz aklım başımda. Bu zamana kadar güzel ülkemizin değişik yörelerinde ve bazı yabancı ülkelerde hasbelkader bulundum. Resmi ve özel sektörde çeşitli görevler ve işler yaptım. Bulunduğum yerlerdeki toplumların sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarını araştırdım. Bilhassa hayata, olaylara bakışlarını, düşünce ve yaşam tarzlarını, tercihlerini, toplumsal deneyimlerini, yaşam felsefelerini inceledim.

Edindiğim bilgi ve tecrübelere dayanarak başta yakınlarıma, sonra da beni tanıyan ve sözüme kıymet veren değerli insanlara şunları vasiyet ediyorum:

Asla faizli kredi kullanmayınız. Günah olmasının gerçekten bir sebebi, hikmeti var, hem de çok hayati öneme sahip. Bunu anladığınız zaman iş işten geçmiş olabiliyor.  

Çek alın ama çek vermeyin. Çünkü bu ülkede ödenemeyen çekler için çok ağır hapis cezaları var. “Düşmez kalkmaz bir Allah’tır.”  Ekonomik krizler gibi sizin gücünüzü aşan, umulmadık sebepler ortaya çıkabilir, çaresiz kalabilirsiniz.

Vade farkı fahiş değilse vadeli mal ve hizmet alın ama vadeli mal satmaktan sakının. Geciken alacaklarınız, yüksek enflasyon sebebiyle sizi zayıf düşürebilir. Hiç tahsil edilemeyen alacaklarınız da yıkılıp gitmenize sebep olabilir.

Yeterli öz sermayeniz yoksa asla kredilere güvenip, yüksek miktarlarda mal üretimini düşünmeyiniz. Bunun yerine bilgi, fikir ve hizmet üretimini tercih ediniz. Aslında en kıymetli sermeyeniz de aklınız, bilginiz, sanatınız, fikriniz ve çalışma gücünüzdür. En risksiz, en kalıcı ve değerli olan da bunlardır. Büyük düşünün ama işinizi yukarıdaki hususları dikkate alarak, onlardan asla taviz vermeden planlayın.  

Peygamberimiz “Kanaat en büyük zenginliktir” buyurmuştur. Azla yetinmeyi yani kanaatı öğrenince insan bunun anlam ve önemini daha iyi anlıyor. Tüketim ve alış-veriş bağımlılığından kurtulduğunuz zaman daha hür, daha huzurlu ve daha mutlu olduğunuzu fark edeceksiniz.

İsraftan şiddetle sakınınız. Örneğin raflarda okunmadan duran yığınla kitap, kitap israfıdır ve çok günahtır. İyi durumda olan ikinci el kitabı tercih ediniz. Okuyunca onları siz de satınız veya hediye ediniz.

Çok varlıklı bile olsanız su, enerji, gıda ve zaman tasarrufundan, her gün evden atılan çöpün en aza indirilmesine kadar sürekli israf önleyici ve tasarruf artırıcı önlemler geliştiriniz. Bir Müslüman için bunu yapmak hem dünyada, hem de ahrette mutlu, huzurlu olmanın önemli gereklerindendir. Allah’a emanet olunuz. (Devamı var) 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR