Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

SUÇ VE CEZA

SUÇ VE CEZA

Gazetemizin internet sitesindeki son dakika haberi; “Konya’da sıcak gece... Silahlar susmuyor.”

Haberler ne Konya’ma özgü ne de bu geceye. Aslında başta düğün bahanesiyle hemen her gün meskun mahalde silahlar atılıyor. Hatta öyle ki geçenlerde Bursa’da gelin arabasıyla silah atarken görüntüleri çekip sanal alemde de paylaştılar.

Düğün veya maalesef asker konvoylarıyla yolları kesip silahları konuşturanların görüntüleri  hatta yolu açmalarını isteyenleri tartaklamakları da günlük olay.

Şehir içinde araç kullanırken drift atmak, slalom çekmek, başkalarının yaşamını riske atmak da normal olay. Motosikletleri kasksız, üç yolcuyla, şehirlerarası yollarda tek teker üzerinde sürmek ve görüntü yayınlamak doğal. Hekime saldırılar, otobüs sürücülerinin vatandaşa, vatandaşın otobüs sürücülerine saldırmaları, taksicilerin UBER’cileri tehditleri hatta saldırıları, trafikte insanların tartışıp birbirini öldürmeleri maalesef sıradan olaylar. Ankara, İstanbul gibi kentlerde kaçak çalışan valelerin mafyalaşması ve mekan müşterilerinin  darbedilmesi görülmemiş olaylardan değil.

Saygı kalktı, sevgi kalktı, bunların nedenleri o diyebilirsiniz. Ben ülkemizde kural ve kanun koymada çok başarılı olsak da bunların takibinde ve uygulanmasındaki eksikliklerin birçok derdimizin kaynağı olduğunu düşünüyorum. Yukarıda saydığım eylemlerin hepsi yasak. Kapalı otoparklara LPG’li araç girişi yasak. Engelli vatandaşlarımıza tahsisli park alanlarına sağlıklı vatandaşlarımızın araçlarını parketmeleri yasak. Bırakın hayvanlara eziyeti on altı yaşından küçüklere ve hayvan bakımı eğitimi almamış olanlara ev ve süs hayvanı satmak yasak. Ortalık seyyar satıcı ve dilenciden geçilmese de dilencilik ve seyyar satıcılık yasak.  Çöp, süprüntü, kâğıt, meyve artıkları, yemiş kabukları, inşaat artıkları ile tükürerek yerleri kirletmek yasak, her türlü yıkım ve tamiratlarda etrafı rahatsız edici toz ve molozların etrafa yayılmasını önlememek yasak. Yollara paspas atmak yasak. Binalardan halı-kilim vs silkelemek yasak. Bina önleri ve yollarda araç yıkayarak çevreyi kirletmek yasak. Ağaçlara ilan yapıştırmak yasak. Yasakları çoğaltmak mümkün, baş aşağı canlı hayvan taşımak da yasak artık kim nasıl denetliyorsa.

Toplum huzuru ancak kurallara uyarak sağlanır. Uymayanları kurallara uyduracak şey kurallara uymadığında yakalanma riskinin yüksekliği ile cezaların caydırıcı olmasından geçer bence. Denetlenmeyen veya caydırıcı ceza uygulanmayan kural ihlalleri zafiyet nedenidir.

Tütün ve mamullerinin kullanılmayacağı toplumsal alanlar belirli. Özellikle yeme-içme mekanlarının zorda kalmaması adına açık alanları ısıtma gibi beyhude ve çok masraflı uygulama çok yaygın. Tiryakilerimizin sigara keyfini sürdürmesi bu şekilde sağlandı. Ben ülkemizin zor günlerinde tiryakilerin ve mekan sahiplerinin bu savurganlıktan vaz mı geçeceklerini yoksa dövizi havaya savurmaya devam mı edeceklerini de merak ediyorum.  Karşılıklı anlayış ve belki de bir yasal düzenleme ile gereksiz savurganlığa son verilme imkanı bulunur ümidindeyim mekan sahipleri ve sigara tiryakilerinin hoşgörüsüne ve anlayışına güvenerek. Zor günleri bir an önce atlatmamız dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR