Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

1,5 Milyarlık Arazi 60 Milyona Devredilmiş!

1,5 Milyarlık Arazi 60 Milyona Devredilmiş!

Başka bir şey için yapılsa şehrin ayağa kalkması lazım. Değerinden 25 kat eksiğine 2 milyon metrekareden fazla alan nasıl verilir diye, ortalığın yanması lazım. Lakin mesele Konya esnafının ve şehrinin geleceği olursa elbette hiç kimse laf etmez.

Neden bahsettiğimizi muhtemelen anladınız. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınma süreci, Yeni Sanayi’nin temel atılması ve şehrin güncel meseleleriyle ilgili mutat basın toplantılarından birini düzenledi.

Ana gündem Yeni Sanayi idi. ‘Türkiye’deki en büyük sanayi dönüşümlerinden biri’ dedi, Altay. Belki de en büyüğü.

Bu kadar insanı aynı anda ikna edebilmek kolay değil. Hadi ikna ettiniz diyelim; esnafları bir yerden bir yere taşımak, o alanda eski müşteri potansiyelini yakalatmak falan akıl alır şeyler değil.

Bir gerçek var ki Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Başkan Altay çok uyumlu çalışıyor. Şehrin gelişimi için ortak paydada hızlı hareket edebiliyorlar. Aynı bölümden mezun olmaları, aynı dili konuşmaları, mühendis kafalı iki insanın şehir adına önemli projelere imza atmalarının önünü açıyor.

Açıkçası hiçbir zaman İYİ Partili Fahrettin Yokuş gibi değerlendirmedim olayı. Bu şehre ve insanına değerlerimize uygun hizmet edilsin; kim ederse etsin. Başımızla beraber. Bakan yapmış, başkan yapmış ne fark eder?

Bu ortak bir girişimin ve aklın ürünü. Bunu Sayın Altay’ın şu cümleleri daha iyi anlatıyor: “ 2 milyon metrekarelik alanın rayiç bedeli yaklaşık 1,5 milyar lira. Konya Büyükşehir olarak bu projeye katkı sunmak ve esnafımızın dükkân sahibi olması adına; 2 milyon 80 bin metrekarelik alanı emlak beyan değeri olan yaklaşık 60 milyon lira bedelle TOKİ’ye devrettik. Bunu  şehrimiz ve esnafımız için bir fedakârlık olarak gerçekleştirdik. Tıpkı ASELSAN Konya’nın kurulması ve oranın Teknoloji Endüstri Bölgesi olması konusunda fedakârlık gösterdiğimiz gibi. Çünkü Konya Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli görevlerinden birisi de bu şehrin gelişimine katkı sağlamak, bu şehrin sorunlarını çözmek. TOKİ de 1 milyar liranın üzerinde buraya 2 yıl içinde bir yatırım gerçekleştirecek.”

Farkında mısınız? Milyarlar havada uçuşuyor. Eski parayla katrilyonlar…

Esnaftan toplanan miktar, kütlelerin yapım maliyetini ancak karşılıyormuş. Altyapısından sosyal tesislerine, yollarına, eğitim kurumlarına kadar birçok işletmenin maliyetini devlet karşılıyor.

Neresinden bakarsanız bakın büyük iş. Konya’nın 50 yıllık sorunlarından biri bu dönemde çözülüyor.

Temel atılan alanı gidip gezdim. Ulaşımla ilgili kaygılarım vardı. Başkan bu konuda da Şehir Hastanesi’nden Aslım Caddesi’ne uzanan 11 kilometrelik yeni bir otobüs hattından bahsetti.

Neticede insanlar yedek parça almak için, bakım veya tamir için eski sanayilere aracını bıraktığında bir şekilde toplu ulaşımla dönüş yapıyor, akabinde de aynı şekilde aracını almaya gidiyordu. Eski yerde dolmuş, tramvay birden fazla otobüs hattı gibi seçenek çoktu.

Yeni alan için yolların yeterli büyüklükte yapılması toplu ulaşımın şimdiden düşünülmesi elzem.

Başkan toplantı esnasında Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin yerlerini gösterirken; Marangozlar Sanayi, Karatay Sanayi ek blokları ve Kunduracılar Sanayi de haritada bizlere göz kırpıyordu. Adeta bizim sıramız ne zaman dercesine…

Tabii her şeyin bir vakti saati var. Bir anda tüm dönüşümleri gerçekleştirmek imkânsız.

Akıllara gelebilir. Uğur Başkan yıkılacak olan yerlere ne yapılacağının henüz karara bağlanmadığını söyledi. Bu noktada içim rahat. Yeni stat yapılırken eskisinin yerine rezidanslar, kuleler dikeceklermiş diye söylenti çıkardılar. Millet bahçesi oldu.

Büyükşehir Belediye binası için benzer şeyler konuşuldu başkan kütüphane/kültür merkezi yapacağını söylüyor.

Evet, bu alanlar arazi bakımından çok değerli. Her türlü ranta açık. Lakin şehrin geleceğini düşünen bir yönetim var. İçim rahat dememin sebebi de bu…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR