Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

KONYA ve SAVUNMA SANAYİ-BERA-MPG

KONYA ve SAVUNMA SANAYİ-BERA-MPG

Neden olsa mühendisiz. Ziraatçı olsak da, mühendislik eğitimimiz vardır ve anlatılanları detayına olmasa da ne anlama geldiğini, ne için yapıldığını ve etki alanını kavrayabiliyoruz. Neden böyle bir giriş yaptım. Kardeşim mesabesinde sevdiğim Kombassan Finans Müdürü Faruk Güneş ile bir sohbette çeşitli konulara değinirken, Kombassan’a bağlı MPG Makine Fabrikası ve savunma sanayi ile ilgili yaptıkları atılımlar ve aldıkları ihaleye de değindi. Bu ifade grupta bulunan birçok arkadaşın dikkatini çekti. Bu fabrikayı ve aldıkları ihaleyi yerinde görmek istedik. Tabii ki öncelik bana aitti.

Vatan”, benim için derin manalar yüklenen, bir bütünlüktür: ocak, kucak, bucak, sıcak… Mademki savunma dendi biz de peşine düştük. Üzerinde BERA-MPG yazan fabrikaya, Avrupai tarzda bir sistemle girdik. Kurumsallık bu. Genel Müdür Veysel Bey bizi kapıda karşıladı. Doğrudan tesise girdik. Aslında burası bir ağaç sökme ve vinç fabrikası. Dünyanın önemli ülkeleriyle yarışıyorlar. Danimarka, Hindistan, Hollanda ve hatta İsrail gibi ülkelere vinç gönderiyorlar. Dev araçlar üzerinde İbranice logosu vurulmuş, gümrüklemesi yapılmış, ihracata hazır bekliyor.

foto-1-046.jpeg

Esas projeye, savunma sanayi bölümüne geçiyoruz. Fotoğraf çekmek yasak. Çeşitli savunma sistemleri ve makineler farklı şekillerde montaj hatlarına alınmış. Projelendirme ve yapım işleri burada yapılıyor. Teknik insanlar bilgisayar başında yeni projeler peşinde. Her bölüm kendi işinin peşinde.  Bir bölümde küçücük parçalar kablolarla monte ediliyor. Alınan ihale bedeli 50 milyon dolar üzerinde. Savunmada kendine yeten ülke olma gayret ve inancıyla profesyonelce çalışıyorlar. Göğsümüz kabardı. Ateş hattında ölümcül sıcağa dayanıklı zırhlı personel taşıyıcılar, mayın tarayıcı kirpiler, yapım aşamasında. İşte vatan evlatları, işte proje, işte imalat, işte savunma; yeter ki önleri açılsın. Onun için vatan dedim.

Konya sanayi çok yol alıyor. Zannederim Konya sanayinde Aselsan’ın bir bölümünün buraya alınması ile ilgili bir çalışma olduğunu duymuştum. Hani derler ya “ev danasından öküz olmaz”. Görünen öyle değil, işte sanayi, işte savunma yatırımları. Konyalılar her türlü sanayi hamlesini yapacak güçte gibi. Siz buna inanmazsanız, başkaları da inanmaz, rakiplerinize koz vermiş olursunuz. Yeter ki her alanda olduğu gibi “gereksiz rekabet” olmasın, “altın yumurtlayan” tavuk kesilmesin, daha da büyütülsün.

foto-2-041.jpeg

Bir takım kötü örneklere rağmen, Kombassan ve İttifak gibi holdingler, bir zamanlar ciddi bir amaca yönelik olan faizsiz ve helal Anadolu yatırımlarını temsil ederdi. 28 gibi birtakım silindirik ezmelere rağmen bu holdingler halen ayakta kalabildi. Her ne kadar zaman zaman kızsak da, bu görevi ifa edenleri cidden alkışlamak gerekir. Her hedefin bir öncüleri, serdengeçtileri olur. Bu holdingleri de bir davanın öncüleri kabul edelim. Görülen odur ki, Kombassan çok yol almış. Küçülmüş ama ezilmemiş. Çok analize girecek değilim ama sadece bir firmasıyla 50 milyon Dolar üzerinde bir ihaleyi kazanması, yine kendi sektöründe dünya devleri ile yarışması yolun açık olduğun gösterir. Sektör aslarına ve üst kurumlarına düşen, görevlerini dayanışarak, kaliteye ve ARGE’lere yönelerek götürmeleridir.     

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR