İbrahim Yapıcı

İbrahim Yapıcı

Pandemiden Sonra Üretim…

Pandemiden Sonra Üretim…

Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle ölümler artarken geçen günlerde Dünya Gıda Programı ( WFP) ise dünyanın karşı karşıya olduğu bir diğer önemli meseleyi gözler önüne serdi o da üretim meselesi. 2020 yılında bir çok ülkede kıtlık yaşanabilir. Bunlardan belli başlı ülkeler Yemen, Kongo Venezuela,Sudan gibi ülkeler gösteriliyor. Üretimin olmadığı artı bide iç savaşın yaşandığı bu ülkeler gerçekten önümüzdeki yılları nasıl geçirecek bilemiyorum.

Türkiye’de ise çiftçiler ekim dikim mevsiminin başlamasıyla birlikte koronavirüs pandemisine rağmen tarlalarının yolunu tutmaya başladı. Ne var ki çiftçiler bu dönem bir yanda tarımda zorlu koşullar diğer yanda virüs ile baş etmek zorundalar. Hele de borçlar ve girdi maliyetlerinden dolayı tedirgin. Uzmanlar ise tarımsal kıtlık yaşanmaması için üretimin desteklenmesi gerektiğini söylüyorlar.

Bu sebepten dolayı da sayın cumhurbaşkanımızın geçenlerde açıkladığı buğday alım fiyatını yüzde yirmi iki gibi yüksek bir oranla açıklaması da tarıma ne kadar önem verilmesi gerektiğini gösteriyor.

Tüik ‘in açıkladığı verilere göre önceki yıllara göre çiftçi sayısında aşırı düşüş yaşandığını görmekteyiz. Bunla beraber tarım arazilerinin de azalması ayrı bir sıkıntı. Bu sebepten ötürüde çiftçiye tarıma önem vermek zorundayız.  Sokağa çıkma kısıtlamasından çiftçilerimizin muaf tutulması çok isabetli bir karar gibi gözüküyor.

Üretim denilince de aslında her alanda üretimi öncelikli ve ön planda tutmak gerekiyor. Yani bugün sanayi, sağlık,bilim gibi pek çok alanda üretim yapabilen ülkeler ayakta kalacaktır. İleriki zamanlarda  bu salgın ülkeleri nasıl bir darboğaza soktuğunu göreceğiz. Bunun içindir ki hep üretim yapmak zorundayız. Ekonomisi iyi durumda olan üretime önem veren ülkeler ayakta kalacaklardır. Bunu da ileriki aylarda göreceğiz.

Yazıma burada son verirken son olarak da tüm İslam Aleminin ve Türk milletinin bu zorlu günlerin geçmesi dileğiyle Ramazan bayramlarını tebrik ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Yapıcı Arşivi
SON YAZILAR